Полунощница субботняя

По обычном начале глаголем со умилением и сокрушением сердца:

За молитв святых отец наших, Господи Исусе Христе, Сыне Божии, помилуй нас (поклон). Аминь.

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе всяческих ради (трижды).

Боже, очисти мя грешнаго, яко николиже благо сотворих пред Тобою (поклон), но избави мя от лукаваго, и да будет во мне воля Твоя (поклон), да неосуждено отверзу уста моя недостойная, и восхвалю имя Твое святое, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и присно и во веки веком, аминь (поклон).

Царю Небесныи, Утешителю, Душе Истинныи, Иже везде сыи, и вся исполняя, сокровище благих, и жизни Подателю, прииди и вселися в ны, и очисти мы от всякия скверны, и спаси Блаже, душа наша.

Святыи Боже, Святыи Крепкии, Святыи Безсмертныи, помилуй нас (трижды, и поклоны три).

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне и присно и во веки веком, аминь.

Пресвятая Троице, помилуй нас. Господи, очисти грехи наша. Владыко, прости беззакония наша. Святыи, посети и исцели немощи наша; имене Твоего ради.

Господи помилуй (трижды).

Слава, и ныне.

Отче наш, Иже еси на небесех; да святится имя Твое; да приидет царствие Твое; да будет воля Твоя, яко на небеси и на земли, хлеб наш насущныи даждь нам днесь; и остави нам долги наша, якоже и мы оставляем должником нашим; и не введи нас во искушение, но избави нас от лукаваго.

Господи Исусе Христе, Сыне Божии, помилуй нас. Аминь.

Господи помилуй (12).

Посих, молитва: От сна востав, благодарю Тя, Всесвятая Троице, яко многия ради благости и долготерпения не прогневася на мя грешнаго, и лениваго раба Твоего, и не погубил еси мене со беззаконии моими, но человеколюбьствова, и в не чаянии лежаща, воздвиже мя утреневати и славословити державу Твою непобедимую; и ныне, Владыко Боже Пресвятыи, просвети очи сердца моего, и отверзи ми устне поучатися словесем Твоим, и разумети заповеди Твоя, и творити волю Твою, и пети Тя во исповедании сердечнем, воспевати же и славити пречестное и великолепое имя Твое: Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и присно и во веки веком, аминь.

Приидите, поклонимся Цареви нашему Богу (поклон).

Приидите, поклонимся Христу, Цареви и Богу нашему (поклон).

Приидите, поклонимся и припадем к самому Господу Исусу Христу, Цареви и Богу нашему (поклон).

Таже, Псалом 50. Помилуй мя Боже.

По пятидесятном псалме глаголем кафисму 9.

Псалом 64.

Тебе подобает песнь, Боже в Сионе, и Тебе воздастся молитва во Иеросалиме. Услыши молитву мою, к Тебе всяка плоть приидет. Словеса беззаконник премогоша нас, и нечестия наша Ты очистиши. Блажен его же избра и прият, и вселиши во дворы Своя. Исполнимся во благих дому Твоего, свята церкви Твоя, дивна в правду. Услыши ны, Боже Спаситею наш, упование всем концем земли, и сущим в мори далече. Готовая горы крепостию Своею, препоясан силою. Смущаяи глубины морския, шуму волн его кто постоит? Смутятся языцы, и убоятся живущии в концых знамении Твоих. Исходы утру и вечеру украсиши, посетил еси землю и упои ея, умножил еси обогатити ея. Река Божия наполнися вод, уготовал еси пищу им, яко тако есть уготование. Бразды ея упои, умножи жита ея, в каплях ея возвеселится восияющи. Благословиши венец лету благости Твоея, и поля Твоя насытятся тука. Разботеют красная пустыни, и радостию холми препояшутся. Одеяшася овни овчии, и удолия умножат пшеницу, воззовут, ибо воспоют.

Псалом 65.

Воспойте Господеви вся земля, пойте же имени Его, дадите славу хвале Его. Рцыте Богу: коль страшна дела Твоя, во множестве силы Твоея, солжут Тебе врази Твои. Вся земля да поклониттися и поет Тебе, да поет же имени Твоему вышнии. Приидите и видите дела Божия, коль страшен в советех паче сынов человеческих. Обращаяи море в сушу, в реце пройдут ногами. Ту возвеселимся о Нем, обладающему силою Своею веку. Очи Его на языки призираете, прогневающии да не возносятся в себе. Благословите языцы Бога нашего, и услышан сотворите глас хвалы Его. Положьшаго душу мою в живот, и не давшаго во смятение ног моих. Яко искусил ны еси Боже, разжже ны, якоже разжизается сребро. Ввел ны еси в сеть, положи скорби на хребте нашем. Возеде человеки на главы наша, придохом сквозе огнь и воду, и изведе нас в покой. Вниду в дом Твой со всесожжением, воздам Тебе молитвы моя, яже изрекосте устне мои, и глаголаша уста моя в печали моей. Всесожжения тучна вознесу Тебе с кадилом и овны, воздам Тебе волы с козлы. Приидите, услышите, и повем вам, вси боящиися Бога, елика сотвори души моей. К Нему усты моими возвах, и вознесох под языком моим. Неправду аще позрех в сердцы моем, да не услышит мене Господь. Сего ради услыша мя Бог, внят глас моления моего. Благословен Бог, Иже не отстави молитву мою, и милость Свою от мене.

Псалом 66.

Боже, ущедри ны и благослови ны, просвети лице Твое на ны и помилуй ны. Познати на земли путь Твой, во всех языцех спасение Твое. Да исповедятся Тебе людие Боже, да исповедятся Тебе людие вси. Да возвеселятся и возрадуются языцы, яко судиши людем правотою, и языки на земли наставиши. Да исповедятся Тебе людие Боже, да исповедятся Тебе людие вси. Земля даде плод свой. Благослови ны Боже, Боже наш, благослови ны, Боже. И да убоятся Его вси концы Земли.

Слава, и ныне. Аллилуия, Аллилуия, слава Тебе, Боже (трижды),

Господи помилуй (трижды). Слава, и ныне.

Псалом 67.

Да воскреснет Бог, и разыдутся врази Его, и да бежат от лица Его ненавидящии Его, яко исчезает дым да исчезнут. Яко тает воск от лица огня, тако да погибнут грешницы от лица Божия. А праведницы да возвеселятся, возрадуются пред Богом, насладятся в веселии. Воспойте Богу, пойте имени Его, путь сотворите возшедшему на запады, Господь имя Его, и радуйтеся пред Ним. Смятутся от лица Его, Отца сирых, и Судии вдовиц, Бог в месте святем Своем. Бог вселяет единомысленыя в дом, возводя окованныя мужеством, такожде прогневающия живущия во гробех. Боже, егда исхождаше пред людми Своими, егда мимо хождаше в пустыне, земля потрясеся, ибо небеса кануша от лица Бога синаина, от лица Бога Израилева. Дождь волен отлучиши Боже достоянию Твоему, и изнеможе, Ты же соверши е. Животная Твоя живут на ней, уготовал еси благостию Твоею нищему, Боже. Господь даст глагол благовествующим силу многу. Царь сил возлюбленнаго, лепотою дому разделити корысть. Аще поспите посреде предел, криле голубине посребрене, и междорамия ея, в блещании злата. Егда разньствит Небесныи царя на ней, оснежатся в Селмоне. Гора Божия, гора тучная, гора усыренная, гора тучная. Вскую непщуете горы усыренныя; гора юже благоволи Бог жити в ней. Ибо Господь вселится до конца, колесница Божия тмами тем, тысяща гобзующих. Господь в них, в Синаине, во святем. Возшел еси на высоту, пленил еси плен, приял еси даяния в человецех, ибо непокаряющияся, еже вселитися. Господь Бог благословен, благословен Господь день дне, поспешит нам Бог спасении наших. Бог наш Бог спасати; и Господня, Господня исходища смертная. Обаче Бог сокрушит главы враг Своих, верх влас преходящих в прегрешениих своих. Рече Господь: от Васана обращу, обращу в глубинах морских. Яко да омочится нога твоя в крови, язык пес твоих, от враг от него. Видена быша шествия твоя Боже, шествия Бога моего, Царя еже во святем. Предвариша князи близ поющих, посреде дев тимпанниц. В церквах благословите Бога, Господа от источник Израилев. Ту Вениамин юноша во ужасе, князи Июдови, владыки их, князи Заулони, князи Неффалимли. Заповеждь Боже силу Твою, укрепи Боже се, еже содела в нас. От церкве Твоея, во Иеросалим Тебе принесут царие дары. Запрети зверем тростным, сонм юнец в юницах людских, затворити искушенныя сребром, разруши языки хотящия бранем. Приидут молитвеницы от Египта; Ефиопия , предварит рука ея к Богу. Царства земная пойте Богу, воспойте Господеви, возшедшему на небо небесное на востоки. Се даст глас Свой, глас силы, дадите славу Богови, на Израили велелепота Его, и сила Его на облацех. Дивен Бог во святых Своих, Бог Израилев; Той даст силу и державу людем Своим, благословен Бог.

Слава, и ныне. Аллилуия, Аллилуия, слава Тебе, Боже (трижды).

Господи помилуй (трижды). Слава, и ныне.

Псалом 68.

Спаси мя Боже, яко внидоша воды до души моея. Углебох в тимении глубины, и несть постояния. Приидох в глубины морския, и буря потопи мя, Утрудихся зовы, измолче гортань мой, исчезосте очи мои, уповающу ми на Бога моего. Умножишася паче влас главы моея ненавидящии мя всуе, укрепишася врази мои, изгонящии мя без правды; яже не восхищах, тогда воздаях. Боже, Ты уведе безумие мое, и прегрешения моя от Тебе не утаишася. Да не постыдятся о мне терпящии Тебе Господи, Господи сил, ниже посрамятся о мне ищущии Тебе, Боже Израилев. Яко Тебе ради приях поношение, покры срамота лице мое. Чуждь бых братии моей, и странен сыновом матере моея. Яко ревность дому Твоего снесть мя, и поношения поносящих Ти, нападоша на мя. И покрых постом душу мою, и бысть в поношение мне. И положих одеяние мое вретище, и бых им в притчу. О мне глумляхуся седящии во вратех, и о мне пояху пиющии вино. Аз же молитвою моею к Тебе, Боже; время благоволения, Боже, во множестве милости Твоея, услыши мя, во истине спасения Твоего. Спаси мя от брения да не углебну, избави мя от ненавидящих мя, и от глубоких вод. Да не потопит мене буря водная, ниже пожрет мене глубина, ниже сведет о мне ровеник уст своих. Услыши мя Господи, яко блага милость Твоя, по множеству щедрот Твоих призри на мя. Не отврати лица Твоего от отрока Твоего, яко скорблю, скоро услыши мя. Воньми души моей, и избави ю, враг моих ради, избави мя. Ты бо свеси поношение мое и студ мой и срамоту мою, пред Тобою вси стужающии ми. Поношение причая душа моя и страсть, и ждах иже со мною поскорбит, и не бе, и утешающих и не обретох. И даша в снедь мою желчь, и в жажду мою напоиша мя оцта. Да будет трапеза их пред ними в сеть, и в воздаяние, и в соблазн. Помрачитеся очи их не видети, и хребет их отнюд преклони. Пролей на ня гнев Твой, и ярость гнева Твоего постигнет их. Да будет двор их пуст, и в жилищих их да не будет живущаго. Зане его же Ты порази, тии погнаша, и к болезни язв моих приложиша. Приложи беззаконие к беззаконию их, и да не внидут в правду Твою. Да потребятся от книг живущих, и с правдеными не напишутся. Нищь и боля есмь аз, спасение Твое Боже, прият мя. Восхвалю имя Бога моего с песнию, возвеличу Его во хвалении. И угодно будет Богу, паче тельца юна, роги издающа и пазнокти. Да узрят нищии, и возвеселятся, взыщите Бога, и жива будет душа ваша. Яко услыша нищия Господь, и окованных Своих не уничижит. Да восхвалят Его небеса и земля, море , и вся живущая в нем. Яко Бог спасет Сиона, и созиждутся гради июдейстии, и вселятся тамо и наследят и. И семя раб Твоих удержит и, и любящии имя Твое, вселятся в нем.

Псалом 69.

Боже, в помощь мою воньми. Господи, помощи ми потщися. Да постыдятся и посрамятся ищущии душу мою. Да возвратятся вспять и постыдятся мыслящии ми злая. Да возвратятся абие стыдящеся глаголющии ми: благо же, благо же. Да возрадуются и возвеселятся о Тебе, вси ищущии Тебе, Боже, и глаголют выну: да возвеличится Господь, любящии спасение Твое. Аз же нищь есмь и убог, Боже помози ми. Помощник мой, и Избавитель мой еси Ты Господи, не закосни.

Слава, и ныне, без Аллилуии. Таже, Верую во единаго Бога. Таже, Трисвятое. И по Отче наш, тропари сия, глас 2:

Несозданное естество, всяческих Содетелю, устне наша отверзи, яко да возвестим хвалу Твою вопиюще: свят, свят, свят еси Боже, Богородицы ради, помилуй нас.

Слава. Вышним силам подобящеся земнии, победную песнь приносим Ти Блаже, вопиюще: свят, свят, свят еси Боже, молитвами всех святых Твоих, помилуй нас.

И ныне. От одра и сна воздвигл мя еси Господи, ум мой просвети и сердце, и устне мои отверзи, пети Тя, Святая Троице: свят, свят, свят еси Боже, молитвами Богородицы, помилуй нас.

Таже, Господи помилуй (40). И молитва Великого Василия:

Иже на всяко время, и на всяк час, на небеси и на земли, покланяемыи и славимыи, Боже Благии, долготерпеливе и многомилостиве; Иже праведники любя и грешных милуя; Иже всех зовыи ко спасению, обещания ради будущих благ; сам Господи, приими молитвы наша в час сий, и в благости исправи живот наш, к заповедем Твоим. Душа наша освяти, и телеса очисти, помышления исправи, и мысли очисти, разум уцеломудри и истрезви, и избави нас от всякия скорби, зол и болезней, и душевных страстей, и огради нас святыми ангелы Твоими, яко да ополчением их соблюдаеми и наставляеми, достигнем во единство веры, и в разум неприкосновенныя Ти славы, яко благословен еси во веки, аминь.

Таже, Господи помилуй (трижды). Слава, и ныне.

Честнейшую херувим, и славнейшую воистину серафим, без истления Бога Слова рождьшую, сущую Богородицу Тя величаем. И поклон.

Именем Господним благослови, отче.

За молитв святых отец наших, Господи Исусе Христе, Сыне Божии, помилуй нас. Аминь.

Аще есть пост, или кроме поста, егда поем Аллилуия, и творим три поклоны великия, глаголюще молитву святаго Ефрема.

Господи, и Владыко животу моему, дух уныния, небрежения, сребролюбия и празднословия, отжени от мене (поклон).

Дух же целомудрия, смирения, терпения и любве, даруий ми рабу Твоему (поклон).

Ей, Господи Царю, даждь ми зрети моя согрешения, и еже не осужати брата моего, яко благословен еси во веки, аминь (поклон). И прочих поклонов 12, глаголюще в себе:

Господи Исусе Христе, Сыне Божии, помилуй мя грешнаго (дважды с поклонами).

Боже, милостив буди мне грешному (поклон).

Боже, очисти грехи моя, и помилуй мя (поклон).

Создавыи мя, Господи, помилуй (поклон).

Без числа согреших, Господи, прости мя (поклон).

И паки скончав поклоны, глаголем молитву всю выше писаную: Господи, и Владыко животу моему. И поклон един.

И по изглаголании молитвы, или по Честнейшую херувим, глаголем сию молитву Великаго Василия:

Владыко Боже, Отче Вседержителю, и Господи Сыне Единородныи Исусе Христе, и Святыи Душе, едино Божество, и едина сила, помилуй мя грешнаго, и ими же веси судьбами, спаси мя недостойнаго раба Твоего, яко благословен еси во веки, аминь.

Таже, Приидите, поклонимся (трижды). И поклоны три.

Псалом 120. Возведох очи мои в горы, отнюдуже приидет помощь моя. Помощь моя от Господа, сотворшаго небо и землю. Не даждь во смятение ноги твоея, ниже воздремлет храняи тя. Се не воздремлет, ни уснет храняи Израиля. Господь сохранит тя, Господь покров Твой на руку десную твою. Во дни солнце не ожжет тебе, ни луна нощию, Господь сохранит тя от всякаго зла, сохранит душу твою Господь. Господь сохранит вхождение твое, и исхождение твое от ныне и до века.

Псалом 133. Се ныне благословите Господа вси раби Господни, стоящии в храме Господни, во дворех дому Бога нашего. В нощех воздежите руки ваша во святая, и благословите Господа. Благословит тя Господь от Сиона, сотворивыи небо и землю.

Слава, и ныне. Трисвятое, и поклоны три. По Отче наш, тропари сия:

Помяни Господи, яко благ, рабы Своя, и елика в житии сем согрешиша, прости. Никтоже бо без греха, токмо Ты могии преставленым дати покой.

Иже глубинами мудрости, человеколюбне вся строя, и еже на пользу всем подавая, едине Содетелю, покой Господи, душа усопших раб Своих, на Тя бо упование возложиша, Творца и Зиждителя и Бога нашего.

Слава. Со святыми покой, Христе, душа раб Своих, идеже несть болезни, ни печали, ни воздыхания, но жизнь. вечная.

И ныне, богородичен: Блажим, Тя вси роди, Богородице Дево, в Тя бо невместимыи Христос Бог наш, вместитися изволи, блажени есмы и мы помощницу Тя имуще, день бо и нощь молишися о нас, и державы царствия Твоими молитвами утвержаются. Тем благодаряще вопием Ти: радуися обрадованная, Господь: с Тобою.

Господи помилуй (12). Таже, молитву сию:

Помяни Господи, иже в надежи воскресения, и жизни вечныя, усопшия отцы и братию нашу, и всех иже во благочестивей вере скончавшихся, и прости им всяко согрешение, вольное же и невольное, словом и делом, и помышлением согрешенное ими и всели их в места светла, в места прохладна, в места покойна, отнюдуже отбеже всяка болезнь, и печаль и воздыхание, идеже присещает свет лица Твоего, и веселит вся иже от века святыя Твоя. И даруй им царствие Твое, и причастие неизреченных и вечных Твоих благ, и Твоея безконечныя, и блаженныя жизни наслаждение. Ты бо еси воскресение и живот и покой; усопшим рабом Твоим, Христе Боже наш, и Тебе славу возсылаем, со безначальным Ти Отцем, и с Пресвятым и Благим и Животворящим Ти Духом, ныне и присно и во веки веком, аминь.

Таже: Слава, и ныне. Господи помилуй (дважды). Господи благослови.

И отпуст: Господи Исусе Христе, Сыне Божии, молитв ради Пречистыя Твоея Матере, преподобных и богоносных отец наших и всех ради святых, помилуй и спаси нас, яко Благ и Человеколюбец, аминь.

И прощение: Осла6и, остави, отпусти Боже, согрешения моя, вольная и невольная, яже в слове и в деле, и яже в ведении и не в ведении, яже во уме и в помышлении, яже во дни и в нощи, вся ми прости, яко Благ и Человеколюбец, аминь.

И молитва с поклонами: Ненавидящих и обидящих нас прости, Господи Человеколюбче. Благотворящим благо сотвори, братиям и всем сродником нашим, иже и уединившимся, даруй им вся, яже ко спасению прошения и живот вечныи (поклон).

В болезнех сущия посети и исцели, в темницах сущих свободи, по водам плавающим Правитель буди и иже в путех шествующим исправи и поспеши (поклон).

Помяни Господи, и плененныя братию нашу, единоверных православныя веры, и избави их всякаго злаго обстояния (поклон).

Помилуй Господи, давших нам милостыню и заповедавших нам, недостойным, молитися о них, прости их и помилуй (поклон).

Помилуй Господи, труждающихся и служащих нам, милующих и питающих нас, и даруй им вся, яже ко спасению, прошения и живот вечныи (поклон).

Помяни Господи, прежде отшедшия отцы и братию нашу и всели их, идеже присещает свет лица Твоего (поклон).

Помяни Господи, и нашу худость и убожество, и просвети наш ум светом разума святаго Евангелия Твоего, и настави нас на стезю заповедей Твоих, молитвами Пречистыя Твоея Матере и всех святых Твоих, аминь (поклон).

Господи помилуй (трижды), и обычные исходные поклоны.

+

Авторизация

* *
*

Регистрация

*
*
*
*

Проверочный код


Восстановление пароля

В связи с обновлением сайта, просим Вас воспользоваться формой для восстановления пароля от личного кабинета.

Восстановить пароль Зачем мне это?