Канон мученику Уару

2017

У многих христиан есть умершие родные и близкие люди, которые при жизни не принадлежали к Церкви Христовой. Нередко задается вопрос: можно ли оказать хотя бы какую-ни­будь духовную помощь душам этих людей? По верованию нашей Святой Церк­ви, святому мученику Уару дана благодать испрашивать у Бога облег­чения страданий усопших вне Право­верия. Поэтому, если мы имеем любовь и сострадание к душам умер­ших людей, не принадлежавших к Церкви Христовой, можно молиться канон святому мученику Уару.
 

------------------------------------------------------------------

Общее начало и конец всем канонам →
Порядок чтения по уставу
------------------------------------------------------------------
 

Тропарь. Глас 4

Му́ченик Тво́й Го́споди Уа́р, во страда́нии свое́м вене́ц прият нетле́н­ный от Тебе́ Бо́га на́шего. Име́я бо кре́пость Твою непобеди́мую му́ча­щих упраздни́, и сокруши́ бесо́м немощна́я шата́ния. Того́ моли́твами Христе́ Бо́же спаси́ душа́ на́ша.
 

Другии тропарь. Глас 4

Во́инством святы́х страстоте́рпец страда́вших зако́нне, зря́ о́нех, пока­за́л еси́ му́жески кре́пость свою́ и устреми́вея на́ страсть во́лею. И у́мрети вожделе́ за Христа́, и́же прия́л еси́ по́честь побе́ды Твоего́ страда́ния Уа́ре моли́ спасти́ся душа́м на́шим.

Слава и ныне. Богородичен. И́же о́т века утае́нное и а́нгелом несве́домое та́инство. Тобо́ю Бого­ро́дице земны́м яви́ся Бо́г, в неразме́стне сня́тии воплоща́ем. И кре́ст во́лею на́с ра́ди восприи́м. И́мже воскреси́в первозда́ннаго, и спасе́ от сме́рти душа́ на́ша.
 

Песнь 1. Ирмос

Вооруже́на фарао́на погрузи́, чюдотворя́и дре́вле, Моисе́йскии же́зл крестообра́зно прорази́, и раздели́ мо́ре. Изра́иля же бежа́ща пе́ша ходя́ща спасе́, пе́снь Бо́гови возсыла́юща.

Запев. Святы́и му́чениче Уа́ре, моли́ Бо́га о на́с (поклон). Умоле́н бу́ди Го́споди святы́м Уа́ром, и облецы́ся в ми́лость и щед­ро́ты, они́ бо све́т на́м и весе́лие, и велеле́пота Твоя́ Влады́ко. Сия́ и до а́да да излию́тся Человеколю́бче, и уще́дрят и́же от на́с приноси́мыя бога́тным к Нему́ милосердием.

Запев. Му́чениче Христо́в вели́кии, озло́бленных и безпо́мощных бе́дами умили́ся, воспомяни́ седя́щих во́ мраце тмы́ непросвети́мыя, и не оста́ви припа́дая к ще́дрому Го́споду. До́ндеже уте́шит я бога́тным милосе́рдием Си́.

Слава. О ро́де Клеопа́тры ди́кими умоли́ти возмо́гл еси́ сла́вный страстоте́рпче, у́бо и дне́сь возмога́н возмо́жеши свободи́ти от му́ки и́же от на́с воспомина́емыя, а́ще приле́жно о ни́х ко́ Го́споду помо́лишися. Тебе́ ра́ди уте́шит их Влады́ка бога́тным Си́ милосе́рдием.

И ныне. Богородичен. Безпо́мощным Благи́я Помо́щнице, при́зри от сла́вы Своея́ Влады́чице, во мра́чностех а́довых, и ви́ждь беда́ умиле́н­ных пред Тобо́ю на́ми воспомина́е­мых, и не преста́й умоля́я Своего́ Сы́на ще́драго Го́спода и Влады́ку. До́ндеже уще́дрит я бога́тным Си́ милосе́рдием.

Катавасия. Изба́ви от бе́д рабы́ своя́ святы́и му́чениче Уа́ре, я́ко вси́ по́ Бозе к тебе́ прибега́ем, ты́ бо мо́лиши о на́с Христа́ Бо́га на́шего (поклон).

Го́споди поми́луй (трижды с покло­нами).
 

Песнь 3. Ирмос

Утверже́и небеса́ в нача́тце ра́зу­мом, и зе́млю на вода́х основа́выи, на ка́мени мя́ Христе́ церко́внем утверди́. Я́ко не́сть свя́та па́че Тебе́ Человеколю́бче.

Запев. Ли́к святы́х си́л небе́сных подви́гни с собо́ю на моли́тву му­́чениче, и сотвори́ де́ло вели́ко и пречю́дно и че́стно, па́че же ра́дость не иму́щим утеше́ния, ни упова́ющим го́рьким роди́телем, и я́же с ни́ми воспомина́емым, е́же дарова́ти им о́т Господа проще́ние и ве́лию ми́лость.

Запев. Изря́дный страстоте́рпче и Христу́ люби́мыи, уве́ждь, ко́ль жела́тельна свобо́да му́чимым и отра́да. Си́це у́бо на́ша сро́дники и и́же с ни́ми неве́рия ра́ди ве́чныя му́ки притяжа́вшия, ме́ры не обря́щют свои́м ра́достем, а́ще испро́сиши си́м о́т Господа проще́ние и ве́лию ми́лость.

Слава. Уа́ре добропобе́дныи страда́льче, ми́лостив бу́ди и к на́шим моле́нием, зря́ утружде́нных неска­за́нную нужду́, и са́м от жа́лости понужде́н неотсту́пно моля́ся к Чело­веколю́бцу Влады́це, да́ подаст и́м проще́ние и ве́лию ми́лость.

И ныне. Богородичен. Всеми́рная Наде́жда, богоприя́тное Селе́ние, на́ше к Бо́гу примире́ние, Мари́е Влады́чице, приими́ проше́ние насто­я́щего предстоя́ния, моля́ся к Сы́ну Своему́ и вся́ческих Го́споду, да пода́ст безнаде́жным проще́ние и ве́лию ми́лость.

Катавасия. Изба́ви от бе́д рабы́ своя́ святы́и му́чениче Уа́ре, я́ко вси́ по́ Бозе к тебе́ прибега́ем, ты́ бо мо́лиши о на́с Христа Бога нашего (поклон). Го́споди поми́луй (трижды с поклонами).

Седален. Глас 4. А́ще мо́лишися за ве́сь ми́р му́­чениче, не преста́вши прося́ все́м ми́лости, вся́ким су́щим всеобра́зно преступи́вшим, и лю́те Влады́це досади́вшим, и вы́ну досажда́ющим. И́же ме́ртвыми де́лы себе́ доконца́ умори́вшим. И ничто́же от ме́ртвых у́ньших. Я́ко во зло́ успева́ющим, такожде страстоте́рпче предста́ни и о на́ших уме́рших сро́дниках. Я́ко возмо́жная не отступи́ моля́ся и ми́лующему все́х Го́споду, да прости́т и поми́лует и́же во тме́ седя́щия, лю́те зело́ огорче́нный.

Другии седален. Глас 3. Ра́дости ве́чныя насе́льниче и небе́сному поко́ю тезоимени́те Уа́ре вели́кии, дерза́я да дерзне́ши вос­помина́емый пре́д Господем, умиле́нныя на́ши прароди́тели. А́ще бо и не во́ гробех о́ных мо́лим тя́, усе́рдным же проше́нием, в жа́лости е́же о си́х совокупля́ем. Те́м же припади́ и помоли́ся, не отри́нет и́х Влады́ка предстоя́ти от безме́рныя твоея́ ми́лости. По́слет преогорче́нным избавле́ние и ве́лию ми́лость.

Слава и ныне. Богородичен. Пресвята́я Госпоже́ от небе́сных си́л воспева́емая, вы́ну возвели́чимая, Ма́ти Царя́ вся́ческих. Где́ у́бо и когда́ хо́щет умно́житися Твоя́ сла́ва и вели́чество; не тогда́ ли, егда́ гре́шныя заступа́вши, и ве́сь ми́р моли́твами Свои́ми покрыва́вши. Те́мже умно́жи Влады́чице велеле́поту Тво­его́ превосхожде́ния: изба́ви те́п­лыми Ти́ моли́твами от лю́тых му́к на́ши сро́дники, и я́же с ни́ми воспомина́емыя на́ми. Пода́ждь о́ным избавле́ние, и ве́лию ми́лость.
 

Песнь 4. Ирмос

Ты́ ми́ Христе́ Госпо́дь, Ты́ же и си́ла ми́, Ты́ ми́ Бо́г, Ты́ ми́ ра́дование: не оста́вль не́дра О́тча, но ми́лостию Си́ на́шу нищету́ посети́. Те́м с проро́ком Авва́кумом зову́, си́ле Твое́й сла́ва Человеколю́бче.

Запев. Вельма́ у́бо страстоте́рпче все́х лю́биши ве́рою к тебе́ прите­ка́ющих, те́м же и люби́м бы́ти от моля́щих тя́ поспеши́ся, что́же и́но с жела́нием сла́вити тя́ сотвори́т, в про́чем ни ли́ проси́мыя ми́лости умиле́нным и вся́кия отра́ды ли­ше́нным ве́чным у́зником впро́чем. О до́блии, не оскуде́й, о си́х моля́ся.

Запев. Зима́ лю́та и спасе́ния безпло́дие облежи́т в нече́стии у́мершия, и пла́ч без отра́ды, зде́ у́бо во чте́нии су́ть и́же от на́с воспомина́емыя. Ты́ же страстоте́рпче соедини́тися к ро́ду Клеопа́тры ди́вныя моля́ не оскуде́й о си́х моля́ся.

Слава. А́дова мра́чная темни́ца во́ веки да не обы́мет прароди́тели на́­ша, и вся́ и́же воспомина́емыя с ни́ми в на́шем ра́зуме, тебе́ ди́вному стра­да́льцу, си́лу неве́рия и грехо́вную не́мощь низложи́вша, и про́чее и си́х и́же Клеопа́трины прости́, не оскуде́й до́блии му́чениче моля́ся.

И ныне. Богородичен. Тобо́ю Пречи́стая позна́хом сла́вити все́х Соде́теля, и от Тебе́ Плотоно́сца непреле́сна и Спа́са велича́ти навыко́хом. И Тя́ Богоро́дицу хва́лим, и Тебе́ покланя́емся (поклон) и мо́лим: поми́луй в неве́рствии у́мершия на́ша сро́дники. Е́же изба́вити си́х, не оскуде́й к Сы́ну Си́ моля́ся.

Катавасия. Изба́ви от бе́д рабы́ своя́ святы́и му́чениче Уа́ре, я́ко вси́ по́ Бозе к тебе́ прибега́ем, ты́ бо мо́лиши о на́с Христа́ Бо́га на́шего (поклон).

Го́споди поми́луй (трижды с покло­нами).
 

Песнь 5. Ирмос

Вску́ю мя́ отри́ну от лица́ Твоего́ Све́те не заходя́и, покры́ла мя́ е́сть чужа́я тма́ окая́ннаго, но обрати́в мя́ и к све́ту заповеде́й Ти́, пути́ моя́ напра́ви молю́тися.

Запев. Вся́ко дарова́ние му́чениче, и вся́ка ми́лость от Всеми́лостиваго Го́спода излива́ется. А́ще и преди́вны су́ть, слага́емы проще́нию сему́ в пога́нстве у́мерших Вели́чество преизя́щно сему́ оставля́ет. Те́м же дне́сь сотвори́ти потщи́ся Влады́ку му́че­ниче умоли́ти.

Запев. Не отврати́ся Го́споди от на́шего умиле́ния, ниже́ помяни́ мно́жество грехо́в на́ших. Па́че же по­мяни́ дре́вния Своя́ ми́лости, и ра́ди щедро́т Твои́х, и ра́ди Уа́ра до́бляго страда́льца. Не оскуде́й в бога́тстве безме́рнаго Ти́ милосе́рдия. Но изле́й ми́лость и проще́ние от на́с воспомина́емым.

Слава. Е́сть у́бо му́чениче, и дости­за́ет человеколю́бия Влады́чне, и су́щим в мо́ре дале́че, те́мже предста́ни и дне́сь, и припа́дая умоли́ Его́, е́же поми́ловати уме́ршия сро́дники, и все́м и́же с ни́ми воспомя́нутым дарова́ти проще́ние и ве́лию ми́лость.

И ныне. Богородичен. Предста́ни Влады́чице на́шему изнеможе́нию, бу́ди в ну́ждах Помо́шнице на́м всю́ду и при́сно. Ты́ бо еси́ христия́ном наде́жда и упова́ние. Те́м же не отри́ни на́ша проше́ния, но сотвори́ соверше́на и испо́лнена несказа́нном Ти́ благода́тию ми́лость.

Катавасия. Изба́ви от бе́д рабы́ своя́ святы́и му́чениче Уа́ре, я́ко вси́ по́ Бозе к тебе прибегаем, ты́ бо мо́лиши о на́с Христа́ Бо́га на́шего (поклон). Го́споди поми́луй (трижды с поклонами).
 

Песнь 6. Ирмос

Очи́сти мя Спа́се, мно́га бо беззако́­ния моя́, и из глубины́ зо́л возведи́ мя, молю́ся, к Тебе́ бо возва́х и ус­лы́ша мя, Бо́же спасе́ния моего́.

Запев. Шата́ние вра́жие да не воз­ра́дуется, в коры́сть получи́вше себе́, неве́рия ра́ди прароди́телей и сро́д­ников, Ты́ же умоля́й Го́спода, е́же прости́ти и на́ми воспомина́емых. И от ве́чных му́к изба́ви.

Запев. Нача́ло на́шему по́двигу Клеопа́трина ро́да проще́ние, отсю́ду у́бо вино́вное восприя́хом возста́вити тя на моли́тву о е́же с на́ми поми­на́емых. Не пре́зри му́чениче, и не отри́ни гре́шных предстоя́ния. По­тщи́ся испроси́ти у Влады́ки Христа́ о́ным от го́рьких му́к избавле́ние.

Слава. И́же неве́рия ра́ди сре́те коне́ц зо́л и ча́яние благи́х весьма́ поги́бе, прогне́вания Бо́жия. Ты́ же страстоте́рпче дерзнове́ние прие́м, ра́дость отпуще́ния вме́сто стра́шнаго томле́ния от Небе́снаго Царя́ испроси́ и изве́д от го́рести соблюди́ во Влады́чней ми́лости.

И ныне. Богородичен. Кото́рая Влады́чице зло́ба превозмога́тельна яви́тся Твои́м Ма́терним моли́твам; Вои́стину у́бо а́ще предста́неши и дне́сь моля́ за проси́мыя Ти́ от на́с. Припа́дая у́бо весьма́ сотвори́ши о́ным ра́достное проще́ние и избав­ле́ние, и ве́лию ми́лость.

Катавасия. Изба́ви от бе́д рабы́ своя́ святы́и му́чениче Уа́ре, я́ко вси́ по́ Бозе к тебе́ прибега́ем, ты́ бо мо́лиши о на́с Христа́ Бо́га на́шего (поклон).

Господи помилуй (трижды с покло­нами).

Слава и ныне. Кондак. Глас 4. Христу́ после́дуя му́чениче Уа́ре, Того́ испи́в ча́шу и венце́м муче́ния увязе́ся со а́нгелы ликовству́я, моли́ непреста́нно за душа́ на́ша.

Икос. Воспомяни́ на́ша глаго́лы све́тлыи жи́телю небе́сныи, Христо́в сла́вный му́чениче Уа́ре, ве́чному поко́ю тезоимени́тыи и вели́кими ти страда́нии непроходи́мое и све́тлое поко́ище приобреты́и. От непроходи́мыя темни́цы и томле́ния непреста́ннаго и нужды́, потщи́ся богоприя́тными ти моли́твами изба́вити рабы́ умиле́нныя, за ни́х же мо́лим тя предстоя́ще, во усе́рдии взыва́юще: испо́лни на́ша проше́ния свя́те, и Христа́ Бо́га моли́ непреста́нно за душа́ на́ша.
 

Песнь 7. Ирмос

Бо́жия схожде́ния о́гнь устыде́ся в Вавило́не дре́вле. Се́го ра́ди отро́цы в пещи́ ра́дованною ного́ю, я́ко во све́те ликова́ху пою́ще, благослове́н Бо́г Оте́ц на́ших.

Запев. Я́ко со́лнце Го́споди все́м ра́вно просвеща́вши, и до́ждь незави́стно излива́вши, и прогне́вавшим Тя́ непреста́нно да́руеши, и ны́не послу́шай Уа́ра Твоего́ страда́льца, и проле́й ми́лость доконца́ отчюжде́нным сро́дником на́шим, и я́же оне́х неве́рных Человеколю́бче.

Запев. Ны́не я́ко же и пре́жде ще́др бу́ди Го́споди, и умоле́н бу́ди Влады́ко, я́коже о Клеопа́тре соде́я, си́це и о на́с Ми́лостиве сотвори́, и посли́ Своя́ щедро́ты и милосе́рдие ко и́же на́ми воспомина́емым. Исто́чник бо еси́ ми́лости неисчерпа́емый.

Слава. А́ще проро́к возра́дуясл пое́т ми́лости Твоя́ Го́споди, во́веки у́бо неоскуде́вша в щедро́тах ве́рует, я́ко милосе́рдия Ти́ предстоя́нием излия́ти за прося́щих Тя́ упова́ем. Испо́лни у́бо ра́ди му́ченика Си́, о Влады́ко на́ш.

И ныне. Го́ру Тя́ сказу́ет Прему́д­рый во проро́цех. Мы́ же Тому́ и е́же от Тебе́ ка́меню Богорожде́нии, изы́ти без примеше́ния му́жеска, и́же на́ше спасе́ние из глуби́н а́довых возве́дение получи́хом Влады́чице, возведи́ и дне́сь от а́да воспомина́емыя на́ми, да Тя́ Всеми́лостивую непреста́нно велича́ем.

Катавасия. Изба́ви от бе́д рабы́ своя́ святы́и му́чениче Уа́ре, я́ко вси́ по́ Бозе к тебе́ прибега́ем, ты́ бо́ молиши о на́с Христа́ Бо́га на́шего (поклон). Господи помилуй (трижды с поклонами).
 

Песнь 8. Ирмос

Мусики́йским орга́ном соглася́щым, и лю́дем без числа́ кла́няю­щимся, те́лу су́шу на моле́бнем, трие́ о́троцы песносла́вяху, Го́спода по́йте и превозноси́те Его́ во́ веки.

Запев. Да́ры да бу́дут словеса́ дре́вняя Твоя́ Го́споди, сказу́ющия. И на́шу наде́жду воздвижу́щия, я́ко послу́шал еси́ святы́я Твоя́ Го́споди. Е́же поми́ловати неве́рныя у́мершия, они́ же дне́сь совоста́ют на моли́тву Ти́, да проще́ни их ради уще́дриши иносла́вно у́мершия, ве́дением и не́ведением Тебе Владыко досадившия.

Запев. А́гньче Бо́жии Пречи́стою Ти́ кро́вию на́с искупи́выи, Фе́клину и блаже́ннаго Григо́рия моли́тву услы́шал еси́. Мефо́дия со мно́гими и Мака́рия прие́м проше́ния, и отра́ду и избавле́ние пода́в у́мершим, и Златоу́стаго о си́х моли́тися написа́ти воздви́гнув, приими́ у́бо Влады́ко с ни́ми и сла́внаго Уа́ра, моли́твами и́х воспомина́емыя от на́с прости́ и поми́луй.

Слава. Ра́дость испроси́ му́чениче, возвесели́мся а́ще обря́щем твои́ми моли́твами избавле́ние от ве́чных му́к на́ша сро́дники. Всегда́ бо моли́т­ву твою́ услы́шит и проше́ние испо́л­нит. Ты́ же у́бо не оскуде́й и ны́не о си́х моля́ся, да тя́ при́сно просла́в­ляем.

И ныне. Богородичен. Пренепоро́чная Влады́чице, оби́луй мно́жеством милосе́рдия щедро́т, ди́вная и безневе́стная Ма́ти Царе́ва, на́м бо ми́лости излива́ющю, где́ сию́ обря́щем, а́ще не к Тебе́ поспеши́м припада́юще. Ты́ бо еси́ пото́к сла́дости преизоби́лен на́м породила́ еси́ благослове́нная.

Катавасия. Изба́ви от бе́д рабы́ своя́ святы́и му́чениче Уа́ре, я́ко вси́ по́ Бозе к тебе́ прибега́ем, ты́ бо мо́лиши о на́с Христа́ Бо́га на́шего (поклон). Го́споди поми́луй (трижды с поклонами).
 

Песнь 9. Ирмос

Удиви́ся у́бо о се́м Не́бо, и земли́ ужасо́шася концы́, я́ко Бо́г яви́ся челове́ком пло́тию, чре́во же Твое́ бы́сть простра́ннее небе́с, те́м Тя́ Богоро́дице, а́нгел и челове́к чинонача́лия ве­лича́ем.

Запев (с поклоном). О́ Бозе возмо́жеши Уа́ре сла́вный, богоприя́тными ти́ моли́твами, восприя́ти и излия́ти ми́лости, и́же доконца́ о́ным отчюжде́нным. Еди́н бо ще́др и ми́лости Роди́тель, вся́ ему́ возмо́жна я́ко Влады́це. К Не́му же неотсту́пно страда́льче моли́ся прости́ти и поми́ловати и́же от на́с воспомина́емыя.

Запев. Де́ло соверши́ преди́вно му́чениче. И сла́ве твое́й прикла́дно, е́же о́т Господа проще́ние, и пра́веднаго Его́ гне́ва примене́ния испроси́ти, огорче́нным те́мнаго ра́ди злове́рия, на́шим прароди́телям. И в го́ре­сти и во ожида́нии люте́йших су́щих, в безстра́шное избавле́ние иде́же ве́сть Влады́ка огорче́нныя введе́т.

Слава. И ко́е у́бо чю́до яви́тся сего́ древне́йши, и ка́я сла́ва знамени́тейше, кото́рое милосе́рдие такова́го е́сть бо́льши, а́ще ты́ му́чениче соскорбе́в си умоли́ти ми́лостиваго Го́спода, отпусти́ти гре́х нече́стия и́же от на́с помина́емым, и лю́таго томле́ния о́ных изба́вити.

И ныне. Богородичен. Влады́чице ми́лостивая и человеколюби́вая и незлопомни́вая, приими́ жа́лость на́шего проше́ния, и хода́тайствуй неотсту́пно к ми́лостивому Ти́ Сы́ну и Влады́це, е́же поми́ловати и про­сти́ти все́х, во иносла́вии уме́рших сро́дников на́ших, я́же с ни́ми поми­на́емым отпуще́ние, и ме́сто си́м ми́лости, неотъе́млемо пода́ти во́ веки.

Катавасия. Изба́ви от бе́д рабы́ своя́ святы́и му́чениче Уа́ре, я́ко вси́ по́ Бозе к тебе́ прибега́ем, ты́ бо мо́лиши о на́с Христа́ Бо́га на́шего (поклон). Го́споди поми́луй (трижды с поклонами).


Обзор книги