Канон всем святым

Русская вера, 2017

Духовное Небо — сверхтаинственная область нематериального бытия — населено неисчислимым сонмом святых угодников Божиих. Достигнув обителей Вечного Блаженства, святые, словно путеводные звезды, указывают нам, живущим на земле, путь, ведущий к Вечной Радости. Из своего личного духовного опыта, который они имели в земной жизни, святые знают, как трудно христианину войти в Небесное Царство, а поэтому они всегда готовы прийти к нам на помощь в наших духовных трудах для славы Божией.

Каждому христианину очень полезно почаще молиться канон «Всем святым». В каноне содержатся молитвенные обращения — просьбы ко всем святым, живущим во все времена, чтобы они помогали нам быть верными последователями Евангельского учения, очищать душу от греховной скверны, укрепляться в добродетели, получать милости и благословения от Господа и т. д. Постоянно молясь со вниманием и усердием этот канон, мы будем иметь вокруг себя бесчисленное множество незримых молитвенников, которые будут возносить за нас каждое мгновение молитвы к Господу. Их богоугодные молитвы будут помогать нам всегда: и днем, и ночью; и в пути, и дома; и в скорби, и в радости; в момент нашего перехода в Вечность, и тогда, когда наша душа будет проходить сорокадневные мытарства; они помогут нам и в День Страшного Суда Христова...

Молитва нашей душе нужна, как воздух и тепло для тела. Поэтому, если мы сами не можем непрестанно молиться, молиться горячо и усердно, молиться так, чтобы Господь отвечал на наши молитвы, будем просить в своих молитвах святых, чтобы они были непрестанными молитвенниками за нас.
 

------------------------------------------------------------------

Общее начало и конец всем канонам →
Порядок чтения по уставу
------------------------------------------------------------------
 

Тропарь, глас 4-й

Иже во всем мире мученик Твоих Господи: яко багряницею и виссом кровьми их, Церкви Твоя украсившися. Теми вопиет Ти Христе Боже, людем Твоим щедроты Твоя низпосли, и мир граду Твоему даруй, и душам нашим велию милость. (Дважды).

Слава, и ныне. Богородичен. Иже от века утаенное, и ангелом несведомое таиньство. Тобою Богородице земным явися, Бог в неразмесне снятии воплощаемь. И крест волею нас ради восприим, им же воскресив первозданнаго, и спасе от смерти душа наша.
 

КАНОН, глас 8-й
 

Песнь 1. Ирмос

Вооружена фараона погрузи, чюдотворяи древле, Моисейскии жезл крестообразно прорази, и раздели море, Израиля же бежаща, пеша ходяща спасе, песнь Богови возсылающа.

Запев: Святии вси, молите Бога о нас (поклон).

Твоих святых воспевающу чины, Твоим светом души моей, молитвами сих озаритися молюся. Ты бо еси Свет неприступен, неведения весь мрак отжени от мене Твоими светлостьми, Слове Божии Светодавче Христе.

Запев. Егда вознесеся на древо, привлекл еси ко Своему познанию, языком все наследие Твое Владыко, и светом уяснил еси Святыя Троицы, апостолы святыми Твоими, и мглу прелести отгнал еси.

Запев. Законоположением Твоим Христе, образуеми Твои апостоли, яже на земли вся благочестно отринуша. И светом благодати осветиша всю вселенную славнии, благовестно Тя проповедающе.

Слава. Радующеся мученицы крест Твой вземше, и честной страсти неуклонно подобящеся. Мучительскаго не устрашишася прещения доблии, ни огня, ни меча, ни ран, но ниже глада, ниже смерти.

И ныне. Богородичен. Изволение мужеско Девы всечистая восприемше, яве мученическими страданьми, крепко пострадавше, и псаломски во след Тебе и Сыну Твоему Дево, божествене срадующеся, Всецарю приведошася.

Катавасия: Избавите от бед рабы своя, святии вси, яко вси по Бозе к вам прибегаем, вы бо молите о нас Христа Бога нашего (поклон). Господи помилуй (трижды с поклонами).
 

Песнь 3. Ирмос

Утвержеи небеса в начатце разумом, и землю на водах основавыи, на камени мя Христе церковнем утверди, яко несть свята, паче Тебе Человеколюбче.

Запев. В священство священно, священницы и пастырие облекшеся, и то премудрствено окормивше Христу, житием украсиша. Учительства слово святии свыше воистину приемше, обогатишася.

Запев. Украсившеся удобреньми перваго добротворения, явишася яко незаходящая светила, и онебесисте Церковь Христову отнюд красно вси святии, ту различно украсивше.

Слава. Закону повинующеся Твоему, блаженных собори, многообразными добродетельми просветившеся, наследоваша обители небесныя Владыко, и отъинуду ин, вси тыя достойно исполниша.

И ныне. Богородичен. От чрева девствена, еже от Бога, Бога Слова родила еси нам Богомати. Его же девы чистыя боголепно возлюбиша, и во след Тебе вся Сему яве последоваша. Катавасия.

Седален, глас 8-й. Претерпевше, горы терпения явистеся, и столпи духовнии, мученицы прехвальнии Христа Бога нашего, от земли вземшеся на высоту, преложением к небесней славе, самовидцы бывше. Тем же по достоянию обогатившеся благодатию Духа. Всегда исцеление подаваете, страстотерпцы прехвалнии, молите Христа Бога, согрешением оставление даровати, празднующим любовию святую память вашу.

Другой седален, глас той же. Праотец, отец, патриарх, апостол, мученик и пророк, святитель, преподобных и праведных, и всех святых Твоих, вкупе и жен божественое сословие, святую память творяще Христе Боже. Всех подвизаем на молитву, молящеся, умири мир Свой тех ради, яко Человеколюбец, да вси вопием Ти, Боже прославляемыи во свете святых Твоих, яко воистину прославляяи достойно память их.

Слава, и ныне. Богородичен. Небесную дверь и ковчег, пресвятую гору, и светлыи облак воспоем, Неопалимую купину, словесныи рай, и Еввы воззвание. Вселенней всей великии сосуд, яко спасение в нем соделася мирови, и оставление древним согрешением. Темже и вопием Ей, моли Христа Бога, согрешением оставление даровати, благочестно поклоняющимся (поклон) пресвятому рожеству Твоему.
 

Песнь 4. Ирмос

Ты ми Христе Господь, Ты же и сила ми, Ты ми Бог, Ты ми радование, не оставль недра Отча, но милостию си нашу нищету посетив. Тем с пророком Аввакумом зову, силе Твоей слава Человеколюбче.

Запев. Совокупився собор святых Твоих, ради любве, и Тебе наслаждаяся истинно же и чисто, в радости лик неразрушаемыи со ангелы ликует, о Тебе Всеведце Бозе всех и Господе.

Запев. Юношски славнии священномученицы, мученическим венцем увязостеся, богодетельным помазанием, иже первее священства украшени пребогатии. Тем же сугубы венцы по достоянию приемше, со Христом вечно радуетеся.

Запев. Плотьское мудрование все, Духу богоноснии воистину повинусте, воздержательно, тоя стремления неудержимая постом увядивше. И ныне безстрастия светом просветившеся, мзду трудом приясте.

Слава. Яко Христови мученицы, первомученика муки зело претерпесте, тверде же и доблествене, яко в чюжих страждуще телесех славнии. И ныне царствия наследницы показавшеся, верным цельбы точите.

И ныне. Богородичен. Невесто Божия пребысть Богородительнице, сего бо Слово Превечное, телесне родила еси нам. О Нем же и жены святыя свято пожившыя, честьми всеразличными Тобою украсившеся, праматернее падение исправиша. Катавасия.
 

Песнь 5. Ирмос

Вскую мя отрину от лица Твоего Свете незаходяи, покрыла мя есть чужа тма окаяннаго. Но обрати мя, и к свету заповедей Твоих, пути моя направи молютися.

Запев. Прозрети яко пророцы божествении, последняя хотящая быти сподобистеся. Воздержанием бо полезне душы очистивше, житием чистым, о, богогласнии, просвещаеми силою Святаго Духа.

Запев. Лик всех святых ныне светится, божествеными дарованьми, иже прежде закона вси отценачальницы, пророцы и апостоли, и мученик собори, и постник и учителей и праведных, и священномученик.

Слава. Светящься зряще, Твоих святых собор днесь, Твоею Спасе светлостию, и свещами неугасаемыми благодати, Твое божественое богатьство благих и спешьство, воспеваем непрестанно Человеколюбче.

И ныне. Богородичен. Предивное Твое рожество, возлюбивше жены боголюбивыя, красная жития нивочто же вмениша Всечистая. Но Его едины рачително желающе светлости, и божественаго осияния. Катавасия.
 

Песнь 6. Ирмос

Очисти мя Спасе, многа бо беззакония моя, и из глубины зол возведи мя молюся. К Тебе бо возвах, и услыша мя, Боже спасения моего.

Запев. Яко честен избран, положен камень краеугольныи, святии в Сионе обретше Тя Владыко, утвержение непоколебимо, избранная камения себе наздаша.

Запев. Прободеным Ти ребром, капли крове искапавше с водою, богодетелно весь мир обновиша, и божественыи Собор всех святых, к Благодателю прилепиша.

Слава. Поем вси благочестно мученик облак божественыи, просвещеныи благодатию свыше, пресветло восиявшии, и светлейшии, багряницею крове, и червленицею тех твердаго страдания.

И ныне. Богородичен. Матерь всеистинную Божию Тя вси знаем, Ея же ради естество женское исцеле, и укрепившися Всенепорочная о Христе пострада, добродетели же всякия и благочестия бысть исполнено. Катавасия.

Слава, и ныне. Кондак, глас 8-й. Яко начатки естества, Содетелю твари, вселенная приносит Ти Господи богоносныя мученики. Тех молитвами в мире глубоце, Церковь Свою и жительство Свое Богородицы ради соблюди, едине Многомилостиве.

Икос. Иже по всей земли мучившиися, и на небеса преселившеся. И иже страстем Христовым подобящеся, и страсти наши отъемлюще, се зде днесь собираются, первенцы рожденых явльшеся Церкви вышния. И яко горнии образ причаствуем имуще, Христу вопиют, Богородицы ради соблюди, яко Бог наш, Ты еси Многомилостиве.
 

Песнь 7. Ирмос

Божия схождения, огнь устыдеся в Вавилоне древле. Сего ради отроцы в пещи радованною ногою яко во свете ликоваху, поюще, благословен Бог отец наших.

Запев. Святых чинове, иже во святых почивающему, немолчно вопиюще, пищи божественыя ныне наслаждаются, и радующеся ликуют поюще. Отец наших Боже благословен еси.

Запев. Божествеными сияньми, трисолнечнаго светопролития, честнии святых собори облиставшеся, и Единицу тричисленую богословяще, воспевают радующеся, благословен Бог отец наших.

Запев. Неизреченною славою Твоею, егда явишися стоя посреде богов, достойная воздаяи, и венцы тайн, и дары даруя, тогда мя Спасе сподоби пети Тебе, благословен Бог отец наших.

Слава. Радующеся поем, Твоих святых всех собор, от всюду собравшихся, и роды вкупе и достоинства, и жительства, с ними поюще зовем, благословен Бог отец наших.

И ныне. Богородичен. Марию пречистую и пресвятую Богородителницу, отроковицы вся, лик божествен купно составивше, велегласно возопийте, радуися, яже радости источник нам источающи. Катавасия.
 

Песнь 8. Ирмос

Седмь седмицею пещь, халдейскии мучитель, богочестивым люте разжже, силою же лучшею, спасеных видев, Творцу и Избавителю вопияше, дети благословите, священнии воспойте, людие превозносите Его во веки.

Запев. Радуйтеся мученицы, и пророцы со апостолы, священномученик честныи собор, праведных и преподобных, и учителей божествении лицы, с мироносицами женами вопиюще, дети благословите, священнии пойте людие, и превозносите Его во веки.

Запев. Иже паче ума светлостьми, насыщаеми святии божественаго веселия, и благодати исполняеми, бози бываете, иже к Богу приближением, благодеянным светлостем приобщающеся, и славы неизреченныя просветившеся лучами, Христа превозносяще во веки.

Слава. Явившеся святии яко звезды многосветлы, церковное небо уясняете, различными благодатьми, и светлыми добротами, в правду, и в целомудрие и мужество и мудрость оболкшеся, Владыце взывающе, священнии пойте людие, и превозносите Его во веки.

И ныне. Богородичен. С веселием вся жены богомудрыя скончавшыяся, поют Духом Деву пречистую, истинную Матерь Божию, Юже от клятвы праматере Еввы нас избавльшую, и благоговейно предстояще, иже Тоя воспевающе Плод во веки. Катавасия.
 

Песнь 9. Ирмос

Удивися убо о сем небо, и земли ужасошася концы, яко Бог явися Человеком плотию, и чрево Твое бысть пространнее небес. Тем Тя Богородице ангел и человек чиноначалия величаем.

Запев с поклоном. Надеждею и любовию вооружено, и верно ограждено, счинение избранных, вся мучителей прилоги, и муки и раны, радующеся претерпеша. Благославно от Христа обогатившеся, и лика верховных достигоша, еже истинне первомученика.

Запев. Пристанище спасения, крестителя, апостолы, пророки и мученики, спостники и божественыя учители, и священники и патриархи имуще, и священномученики, благославныя жены и боголюбезны, и преподобныя и праведныя, ныне достойно величаем.

Слава. Огнем искусившиися напастей, и пищею не усладившиися, веселитеся, и чисте престолу Владычню световидни предстояще славнии, собори святых на небесех, разрешившимся зерцалом, сени бо мимошедши, истинными явленьми.

И ныне. Богородичен. Явися разстоящимся совокупителна, Тебе бо ради ангелом единоселницы на небесех, человецы быша воистину. И свидетельствуют чинове всех святых, и с ними поюще Твое рожество Дево Богомати, в вечных песнех. Катавасия.

Отпуст: Господи Исусе Христе, Сыне Божии, молитв ради пречистыя Твоея Матере, и всех ради святых, помилуй и спаси нас, яко Благ и Человеколюбец. Аминь. Господи помилуй (трижды). Исходные поклоны.


Обзор книги