Канон Василию Блаженному, московскому чудотворцу

Русская вера, 2017

Святой Василий Блаженный, Московский чудотворец — один из величайших святых Русской Церкви. Жил он в XVI веке. Совершая подвиг юродства среди житейской суеты, он был совершенно далек от нее. В сердце святого ярким пламенем горела богоугодная молитва, он нес тяжкие телесные подвиги, презирал тленные блага. Бог сподобил его даром прозорливости, он умел предвидеть будущее. Блаженный Василий был бесконечно милостив к людям, всегда сострадал им, защищал обиженных. Будем молиться святому, чтобы он умолил Господа о прощении согрешений наших и о даровании нам Своих неоскудевающих щедрот на земле и в потусторонней жизни. Память Василию Блаженному, Московскому чудотворцу 2 августа (15 августа по гражданскому стилю).
 

------------------------------------------------------------------

Общее начало и конец всем канонам →
Порядок чтения по уставу
------------------------------------------------------------------
 

Тропарь, глас 8-й

Яко истинныи и непобедимыи страдалец, в чистоте душевней и телесней явлься, Христа ради изнурив тело свое всякою нуждею. И сего ради приим от Него дар исцеления. И ныне преблаженне Василие моли о нас прославляющих святое твое успение, да избавит ны от варварскаго пленения, и междоусобныя брани, и подаст душам нашим велию милость. (Дважды).

Слава, и ныне. Богородичен. Иже нас ради рождеися от Девы, и распятие претерпев Благии, испровергии смертию смерть, и воскресение явль яко Бог. Не презри их же созда рукою Своею, яви человеколюбче Свое Милостиве. Приими Рождьшую Тя Богородицу молящуюся за ны, и спаси Спасе наш люди согрешьшия.
 

КАНОН, глас 2-й
 

Песнь 1. Ирмос

Во глубине потопи древле, фараонитская вся воинства, преоружена сила. Воплощьжеся Слово, преспеющия грехи потребил есть, преславныи Господь, яко прославися.

Запев: Святыи блаженныи Василие, моли Бога о нас (поклон).

Возлюбивыи усердно Господа, и желательно подвизаяся достигнути Царства Небеснаго, и просветися божественою благодатию. Темныя облаки души моея разгони, и ум ми озари. И отверзи ми устне к пению, восхвалити тя преблаженне Василие.

Запев. Антонии великии рече, имеющим здрав ум нетребовати писания. На тебе же сбысться премудре Василие, главу свою всегда имея к небеси возведену, очима же горняя зря. Ума чистотою тщася ко Адаму, и к верному Аврааму.

Запев. Странен еси сродник своих был, и ближних любве чуждь. И во своем языце яко иноязычен, во ином же в разуме седяи. И ничтоже от земных одеянии на теле своем ношаше яко же Адам, дондеже не виде обнажения души своея, ниже безобразие плоти своея позна.

Слава. Иже себе познавыи, постиже страх Господень, разжжение плотьное хладом Святаго Духа угаси. Всегда душевныма очима на умныя силы взирати изволил еси. И преплыл еси великую сию житейскую пучину, жестоким путем богоблаженне.

И ныне. Богородичен. Владычице Мати Божия пречистая, благословеная и пренепорочная, души моея струпы исцели, и страсти плотьския умертви. Ум мой от всякого вреда вражия и напастей, изми Богородице.

Катавасия: Избави от бед рабы своя, святыи блаженныи Василие, яко вси по Бозе к тебе прибегаем, ты бо молиши о нас Христа Бога нашего (поклон). Господи помилуй (трижды с поклонами).
 

Песнь 3. Ирмос

На камени мя веры утверди. Разшири уста моя на враги моя. Возвеселибося дух мой воспевати, несть свят яко же Бог наш, и несть праведен паче Тебе Господи.

Запев. Любовию Божиею угасил еси любовь родителей. Мечь же духовныи всегда воздвизая, им же волю хотения своего отсецая. И утвердил еси стопы разума своего, на камени любве Христовы.

Запев. Иже о своей плоти непечашеся, жизнь мира сего возненавидел еси, и о плотьских небрегл еси. Всегда подвизаяся, ум чист к Богу представити. И принесе себе, яко непорочну и благоприятну великому священнику жертву.

Слава. Еже стяжал еси от младенства, верою несуменною смиреномудрие, и совершеную к Богу любовь. И вси чювства поработив, яко безстрастен был еси. Ум от твари возвысив, лицу же Господню душу представи.

И ныне. Богородичен. Спаси мя Мати Божия, спасения начало мирови явльшися. И избави молвы, и нечистых страстей, и всякия противныя скорби, да славлю Тя Богородице. Катавасия.

Седален, глас 8-й. От земных на небесная помыслив, и делом соверши, красная мира сего во уметы вменив, Христа ради юрод бысть на земли. Терпением и жестоким подвизанием, сын света показася, и в Царствии Небеснем светло зриши Святую Троицу, преблаженне Василие. Юже моли, согрешением оставление даровати, празднующим любовию святую память твою.

Седален другой, глас 4-й. Бысть Дом Божии, и жилище Святаго Духа, блаженне Василие. Церковь тела своего непорочну соблюде. И пришед вселися в тя, Отец и Сын и Святыи Дух. И дарова тебе терпение и мужество, и храбрость духовную, и не смутною мыслию по божественому пути шествовати. И прият дар исцелении. Моли Христа Бога спасти душа наша.

Слава, и ныне. Богородичен. Красоте Твоей Богорадованная, архангел Гавриил предстоя дивляшеся, и вопияаше Ти. О Невесто неискусобрачная, Отроковице неблазненая, како Ти изреку прежде век сокровенную тайну; Ты бо еси небесным и земным соединение. Радуися Обрадованная Господь с Тобою.
 

Песнь 4. Ирмос

Пришествовав от Девы, не ходатай ни ангел, но Ты Сам Господи воплощься, и спасе всего мя человека. Тем вопию Ти, слава силе Твоей.

Запев. Мира сего вся возненавидел еси, плоть духови поработив. И удалившутися телесныя любьве, в юродство претворился еси. Добре разсмотрив преити тяжкую пучину, и успех прияти сподобился еси, чюдне Василие.

Запев. Омрачение возненавидев греховное, пламенем чистоты пресекшу пламень, терпением и мудрейшим юродством, яко златыма крилома на небеса возшел еси. И равноангельную достиже степень.

Слава. Любовию Христовою сродник отречеся. И над страстьми царь показася, скорбным путем шествуя, и достиже пространнаго жилища. И нас плененых греховными страстьми свободи преблаженне.

И ныне. Богородичен. Кров и заступление и прибежище, буди ми Дево рабу Твоему. И исцели мя от безмерных зол, да пою Пречистая, слава рожеству Твоему. Катавасия.
 

Песнь 5. Ирмос

Просвещение во тме лежащим, и спасение неначаемым Христе Спасе мой, к Тебе утренюю Царю мирныи, просвети мя сиянием си, иного бо разве Тебе Бога не знаем.

Запев. Иже до третияго небесе возшедыи рече, мы юроди Христа ради. Ты же преблаженне по благодати в таковое юродьство преложися. Досаждение неразумных людей претерпев, и козни бесовския попрал еси. И яко ангел на земли явися нам.

Запев. Бога ради, житие славы мира сего от младеньства возненавидел еси, возлюбив нищету и терпение. Огнем печали очныя слезы изсушил еси, и вся скорбная претерпе, преблаженне Василие.

Слава. Премудростию Божиего просвещен еси, огнь вещественыи невещественым угасив, и чистотою жития своего, безтелеснаго воиньства усвоению сподобися.

И ныне. Богородичен. Источаеши исцелением струи болящим Дево всюду. Тя бо источника показа милосердия Владычице, иже милости Господь, из Тебе рождеися паче ума. Катавасия.
 

Песнь 6. Ирмос

В бездне греховней одержимь, неизследную милосердия Твоего призываю бездну, от тля Боже мой возведи мя.

Запев. Остр ум всегда к Богу имев, и яко нечувьствен ко всем житейским был еси. Вся же коварства лукаваго, яко сеть разторгнул еси. И пресветлое светило мирови показася, богоблаженне Василие.

Запев. Духом Божиим наставляемь благоюродиве, чистота естества твоего паче естествена. Небесоподражательное житие имел еси, и ангелолепно видение. Моли спастися нам, от враг наших.

Слава. Ангел житием на земли показася, и на безсмертную гору возшед добродетельми, ангельския полки удивил еси, и на враги храборник чюден показася. И ныне пособьствуй державе нашей преблаженне, да твоими молитвами противнии побеждаются.

И ныне. Богородичен. Руце Свои пречистеи Дево Мати простерши, покрыи на Тя надеющихся, и Сыну Твоему зовущих, всем подаждь Христе милости Своя. Катавасия.

Слава, и ныне. Кондак, глас 4-й. Божественым убо светом озаряемь, чювьственыя страсти победил еси чистотою святе. От младости бо удаляяся земнаго мудрования, и последствова Христу Богу скорбным путем юродства. Тем же тя и Он на земли чюдесы обогати присно. И ныне преблаженне Василие молися выну о творящих честную память твою.

Икос. Трудолюбному житию твоему ангели удивишася, мужески бо воста на естество, разуме безпостоятельное жития сего. Совлечеся одеянии, и наг сыи ста противу кознем диявольским, яко же храбрыи ратоборец, по словеси преблаженне апостолову. Несть наша брань к крови и плоти, но к началом и ко властем, и к миродержителем тмы века сего. И сему наготою телесною сплетеся доблествене. Ни от коея же страсти победися, но всех сетей убежа гордаго Велиара. И прескочи пропасть адову, юже изры враг промежь Лазаря и богатаго. И ныне у Авраама на лоне почиваеши, отнесен святыми ангелы, молися преблаженне Христу Богу нашему, о творящих святую память твою. Да зовем ти, радуися преблаженне Василие.
 

Песнь 7. Ирмос

Богопротивное веление, беззаконнующа мучителя, высок пламень вознесло есть. Христос же простре богочестивым детем, хлад духовныи, сыи благословен и препрославлен.

Запев. Твердыи душею адамант показася блаженне, воистину житие твое выше естества, яко же в кающихся обители. И осязанием и сластьми мира сего, безстрастен пребывая. Велии же от видения пребыв без вреда.

Запев. Исполнися Святаго Духа благодати, разумев Господне благовестие. Широкии и пространныи путь вводяи в пагубу возненавидел еси, и возлюбил еси безмолвие. Тесным и прискорбным путем Христу последова, и от земных к небесным обителем преславно возшел еси.

Слава. Благодарное сие пение, приносимое тебе не презри преблаженне. Но милостивно приими, и радости духовныя исполни нас. Умоли Господа подати людям нашим лет умножение, и миру устроение.

И ныне. Богородичен. Яже благоутробия двери, смиреную ми душу да не презриши, верно молю Тя Отроковице, но ущедри вскоре, и спаси мя от пучины согрешении моих. И обновльши благодать Твою на мне, просвети Дево чистая. Катавасия.
 

Песнь 8. Ирмос

В пещь огнену, к детем еврейским сошедшаго, и пламень на хлад преложьшаго Бога, пойте вся дела Господа, и превозносите Его во веки.

Запев. Огнь страшныи разумевая, земных ничто же возлюбил еси. Печалию душевною, и глубоким сетованием, ум во глубину смирения погрузив, желая вселитися в Небесное Царьство, еже и получив. И ныне радуешися радостию безконечною.

Запев. Равноангельскую честь достойно получил еси, преблаженне Василие. И со безплотными Богови предстоя, призирай на ны с небеснаго круга, радости подателю. И восияй свет твой нам, яко да видим твоя чюдеса.

Слава. Им же образом желает елень палимь на источники, сице и ты преблаженне всегда подвизаяся, желая божественаго хотения, и вся благоугодно Господеви свершил еси. И ныне со святыми поеши непрестанно, пойте вся дела Господа, и превозносите Его во веки.

И ныне. Богородичен. Лукаво время живота моего, и всякия злобы исполнено, сатане лукавому люте мя смущающу, Ты мя исторгни того Богородителнице пакости. На Тя бо все возложих чаяние мое, спаси мя Своими бодрыми молитвами. Катавасия.
 

Песнь 9. Ирмос

Безначална Родителя Сын, Бог и Господь воплощься, от Девицы нам явися, омраченыя просветити, и собрати расточеныя, тем всехвалную Богородицу величаем.

Запев с поклоном. Святым Духом утешение стяжав, умных сил имел еси жительство преблаженне. Тем светоносную твою память похваляюще молим, исполни нас радости и веселия духовнаго.

Запев. Умом и душею украшен преблаженне. И многострадалным житием светло просия память твоя. И благодатными твоими лучами просвещающеся, бед и недуг избавляемся.

Слава. Благая восприял еси на небесех, и обрел еси радость неизреченную, и нас просветил еси чюдесы. И ныне пребываеши со святыми ангелы, во свете Святыя Троицы, преблаженне Василие. Сего ради тя величаем.

И ныне. Богородичен. Ангельстии собори Тя Богородителнице славят, и человечестии роди песньми Тя почитают непрестанно. Ты бо божественым рожеством, земныя с небесными совокупила еси, тем Тя почитаем. Катавасия.

Отпуст: Господи Исусе Христе, Сыне Божии, молитв ради пречистыя Твоея Матере, и святаго блаженнаго Василия, Христа ради юродиваго Московскаго чюдотворца, и всех ради святых, помилуй и спаси нас, яко Благ и Человеколюбец. Аминь. Господи помилуй (трижды). Исходные поклоны.


Обзор книги