Канон преподобному Савве Освященному

Русская вера, 2017

Преподобный Савва Освященный родился в V веке в Каппадокии. В 17 лет принял монашество и так преуспевал в посте и молитвах, что был удостоен дара чудотворений. Через десять лет монашеского подвизания преподобный Савва отправился в Иерусалим и до 30-летнего возраста пребывал в близлежащем монастыре со строгим общежительным уставом. После этого затворился в пещере и только по субботам покидал затвор и приходил в обитель, где участвовал в богослужении и принимал пищу. Через некоторое время преподобный Савва в течение пяти лет подвизался в пещере в полном затворе. Он преуспевал в высших иноческих добродетелях. Затем преподобный Савва поселился в одной из пещер, и вокруг него стали собираться ученики. Так возникла великая Лавра. Преподобный Савва основал еще несколько монастырей, написал так называемый «Иерусалимский» устав церковной службы. По его молитвам были явлены многие чудеса. Преставился преподобный в 532 году.

В своих молитвах будем прославлять богоугодную жизнь преподобного Саввы, просить молитвенного заступничества о нас, грешных, чтобы Господь сподобил нас избавиться огня адского. Память преп. Савве Освященному 5 декабря (18 декабря по гражданскому стилю).
 

------------------------------------------------------------------

Общее начало и конец всем канонам →
Порядок чтения по уставу
------------------------------------------------------------------
 

Тропарь, глас 8-й

Слез твоих источники, пустыни безчадное возделал еси. И из глубины воздыханьми, во сто труды расплодил еси. И бысть светилник вселенней, сияя чюдесы, Саво отче наш. Моли Христа Бога, спастися душам нашим. (Дважды).

Слава, и ныне. Богородичен. Иже нас ради рождеися от Девы, и распятие претерпев Благии, испровергии смертию смерть, и воскресение явлеи яко Бог. Не презри их же созда рукою Своею, яви человеколюбие Свое Милостиве. Приими рождьшую Тя Богородицу молящуюся за ны, и спаси Спасе наш люди согрешьшыя.
 

КАНОН, глас 8-й
 

Песнь 1. Ирмос

Вооружена фараона погрузи чюдотворяи древле, Моисейскии жезл крестообразно прорази, и раздели море. Израиля же бежаща пеша ходяща спасе, песнь Богови возсылающа.

Запев: Преподобне отче Саво, моли Бога о нас (поклон).

Светозарением Святаго Духа Саво озари, иже благочестною любовию песньми восхваляющия тя. Постником похвало, инокующим славо, пустыни украсителю, благочестия учителю.

Запев. Все желание к Богу возложив от юности. И к Нему радуяся ум свой вперив, плоти взыграния и страстей находы воздержанием умертвил еси, Саво богоносе прехвалне.

Запев. Победив иже плодом сокровенаго змия попрал еси, и того сети легко преминул еси благочестия крилы вперився отче. Живот бо радуяся объял еси от сада крестнаго.

Слава. Просвещаемь светом благодати огнь прошед. Яко же трие отроцы пребыл еси не опалимь, Богу тя сохраньшу. И являющу всем хотящии быти тебе успех, послежде отче и совершение.

И ныне. Богородичен. Не одержимыми на нас смерть стремленьми обложися. Но твоим рожеством приближився погибе, и поборився упразднися Богородице Дево. Жизнь бо воистину присносущную воплощенну родила еси.

Катавасия: Избави от бед рабы своя, преподобне отче Саво, яко вси по Бозе к тебе прибегаем, ты бо молиши о нас Христа Бога нашего (поклон). Господи помилуй (трижды с поклонами).
 

Песнь 3. Ирмос

Утвержеи небеса в начатце разумом, и землю на водах основав. На камени мя Христе, церковнем утверди. Яко несть свят, паче Тебе Человеколюбче.

Запев. Ума Владыку страстем пребогате учинив, венечник правде явися, ибо лучшему мудре хуждьшее повинул еси. Тем же яко финик отче в пустынях процвел еси.

Запев. Последовати чистыми стопами Владыце, преселник отечества был еси. И в пустыни живыи, победу воздвигл еси на сопротивных, божественою силою укрепляемь.

Запев. Твердостию разума всеблаженне укрепляемь, различная вражия коварства обличил еси мудре, и всем явил еси. И гордыню оного возвышеную низложил еси.

Слава. Священна тя душею, и простоты изволения, добродетельми украшена, видя пресветлая звезда Евфимии прият, и пророчески вещая твою всеблаженне светлость.

И ныне. Богородичен. Спасенаго нас ради словесе смотрения, светла Ты Мати Дево дверь познася воистину. Тобою нам всемысленую зарю показа, пребожественаго Своего божества. Катавасия.

Седален, глас 8-й. Крест Господень взем мудре, и тому даже до конца последова, ум не возвратил еси в мир блаженне. Воздержания же болезньми страсти умертвив, храм уготовал еси себе Господеви своему. Тем же дарованием возмездие приял еси, целити недуги, и отгонити духи, Саво отче наш. Моли Христа Бога, грехов оставление подати, чтущим любовию святую память твою.

Слава, и ныне. Богородичен. Яко всенепорочная Невеста Творцу, яко не искусомужная Мати Избавителя, приятелище, яко сущи Утешителя всепетая, беззаконию мя суща скверно жилище, и бесом игралище в разуме бывша, потщися сих злодейства мя избавити, свету жилище добродетелми управивши, светоприемнице нетленная. Отжени облак страстей, и вышняго причастия сподоби, и свету невечернему, молитвами си.
 

Песнь 4. Ирмос

Ты ми Христе Господь, Ты же и сила ми, Ты ми Бог, Ты ми радование. Не оставль недра отча, но милостию си нашу нищету посетив. Тем с пророком Аввакумом зову, силе Твоей слава Человеколюбче.

Запев. Душевное очищая устроение, и разширяя божествеными видении, в местну сию воистину божественым дарованием содела богоблаженне. Возложением же руку своею, болящия исцелил еси, подобник Владыце быв.

Запев. Иже на тя отче люте разсверепев, поглощен бысть яко Дафан окаянныи, и яко Авирон потреблься. Тя бо невидимо божественая храняаше благодать, многим промышляя спасение всеблаженне, славныи Саво богомудре.

Запев. Законом Божиим наказав чюдне чувства, к смотрению безплотных и мысленых своего художества управил еси мысль. Преходя выну от славы в славу, от силы отче в силу.

Слава. Благоугодити единоплеменником прилагая. В пустыни грады создал еси, богоподобны и душеполезны. И в земли жадней источники вод изведе, и тучи с небесе, преславно богомудре в безводных селех низведе.

И ныне. Богородичен. Новорасленыи безсмертия Рай, и красен воистину показася. Древо жизни в Тебе насаждься богоначално, во чреве носящи и раждающи. Еже всем искапая спасения надежу, верно Богородицу мудрствующим Тя. Катавасия.
 

Песнь 5. Ирмос

Вскую мя отрину, от лица Твоего Свете незаходяи, покрыла мя есть чужа тма окаяннаго. Но обратив мя, к свету заповедей Ти пути моя направи молютися.

Запев. Не уклонною мыслию к Тебе желаемому простираяся, и от Него благодать великих чюдес не завистну прият отче, иже Верно приходящия, милостивно исцелил еси преподобне.

Запев. Плотьских тягостей дебельство отложь, сосуд богоделанныи избран был еси Святому чюдне Духу, отложением брашен и молитвою и пожданием, и смиреномудрием украшен.

Запев. Проповедник божественыи учением велегласен освятися. Собором отче святых сообщник был еси, царей умудряая. Им же яве благодатию божественою ограждаемь, явися блаженне.

Слава. Богоданая благодать яже тебе от Бога даровася, во всех концех мира прославися, яве творящи боголепно явления, чюдес твоих божественое действо.

И ныне. Богородичен. Верным предстателнице, и стено необоримая восхваляющим Тя, яко всему роду человеческому явльшееся, спасение Бога рождьши, плотию явльшася, душу мою спаси Пречистая. Катавасия.
 

Песнь 6. Ирмос

Очисти мя Спасе, многа бо беззакония моя, и из глубины зол возведи мя молюся. К Тебе бо возвах и услыша мя, Боже спасения моего.

Запев. Любовь к Богу и к ближнему стяжа, закона и пророк исполняая главизну. Преимущую бо всю изрядно добродетель, отче исправил еси.

Запев. Равноангельно на земли ты житие восприял еси. Равноангельну же честь Христос тебе дарова, святых чины с путьшествующих души твоей послав.

Слава. Премудрости отрасль явлься, начало премудрости возжелел еси страх Божии, им же укрепляемь к совершению вместному человеку, отче достигл еси.

И ныне. Богородичен. Спаса и Избавителя Бога всех и Господа рождьши, нам плотию приближьшася, спасай Пречистая призывающия Тя от бед Владычице. Катавасия.

Слава, и ныне. Кондак, глас 8-й. Яко от младенства Богови жертва непорочна приведеся, добродетелию Саво блаженне, садитель был еси благочестия. Тем же бысть преподобным удобрение, гражданин же пустынныи достохвален. Тем же зовем ти, радуися Саво пребогате.

Икос. О отцем верховниче, и преподобным украшение, постником ко Христу дерзновение, пустынныи гражданине и садителю, како воспою твое житие преподобне, облистаеши бо концем яко солнце. Тем же вопию ти, радуися красная каппадоком славо, радуися честное вселенней знамение. Радуися пустыни доброе прозябение, радуися праведником божественное наслаждение. Радуися яко презрел еси текущих и тленных, радуися яко на небесех со ангелы живеши. Радуися инокующим исправление и правило, радуися ленящимся к Богу воздвижение. Радуися источниче чюдес боготочныи, радуися честныи Духу Святому сосуде. Радуися им же украсися восток, радуися им же западная сияют. Радуися Саво пребогате.
 

Песнь 7. Ирмос

Божия схождения огнь устыдеся в Вавилоне древле. Сего ради отроцы в пещи радованною ногою, яко во свете ликоваху, поюще, благословен Бог отец наших.

Запев. Отложил еси временная, вечными возмездився, и со ангелы ликуеши, яко ангельское пожив житие. С ними же и поя, благословен Бог отец наших.

Запев. Вопиет благодарно к Господу твоя великая всечестная лавра, жителя и зиждителя и гражданина тя имущи мудре. И хвалящися зовет, благословен Бог отец наших.

Слава. Непрестанно моля Господа отче Саво о стаде своем. И ныне помолися, твоим трудом вечновати, присно плоды приносящим. И любовию зовущим, благословен Бог отец наших.

И ныне. Богородичен. Невестник пречист паче словесе слова воплощению, и чертог и престол праве мудрствующии Тя именуем. И радующеся Твоему Сыну зовем, благословен Бог отец наших. Катавасия.
 

Песнь 8. Ирмос

Седмь седмицею пещь, халдейскии мучитель, богочестивым люте разжже. Силою же лучшею спасеных видев, Творцу и Избавителю вопияше. Дети благословите, священнии воспойте людие, и превозносите Его во веки.

Запев. С веселием преподобне, святых чинове всечестей твоей души предтекут, на месте ослабне в светлых селех, идеже праведных лицы ходяще. С ними же ныне поеши, священнии воспойте людие, и превозносите Христа во веки.

Запев. Странна твоя чюдеса. Звери бо укротил еси, утишив страстей волны. Предглаголеши будущая пророчески. И полки бесовския прогоняеши крепко, бдении же, и молитвами и пощеньми, и креста силою непобедимою богоносе.

Запев. Иже Моисеови первее от столпа вещая, столп от земли до небесе, всесветел простерт тебе показа. Идеже ныне лежит терпеливое твое и многострадалное тело. Ему же верою покланяющеся благочестно, поем и превозносим Христа во веки (поклон).

Слава. Радостно память твоя совершается всехвалне. В радостотворную бо облечеся добродетель, истиную ризу спасения, и честную и световидную веселия одежду. В ней же ныне красуяся поеши непрестанно, священнии воспойте людие, и превозносите Христа во веки.

И ныне. Богородичен. Неискусобрачно родила еси, и Девою пребысть. И странным рожеством Своим сокрушивши всяку временную брань, и дальнее отстояние разрушивши, Христа миродателя носящи в недрех Своих. Его же вернии поем, и превозносим во веки. Катавасия.
 

Песнь 9. Ирмос

Удивися убо о сем небо, и земли ужасошася концы, яко Бог явися человеком плотию. И чрево же Твое бысть пространнее небес. Тем Тя Богородице, ангел и человек чиноначалия величаем.

Запев с поклоном. Благоухает твоя рака духовно благовоние, богатно веселящи твоя сыны, тя обстоящия чисто, поминающия преподобне ангельское твое пребывание, и тебе даную светлость и славу и присносущную красоту.

Запев. Проторжеся в пустыни вода, и земля жаждущая в благо бысть, молитвами претворится отче твоими. Постничестии бо лицы всей живут, яко близ реки. Страна Иорданова процвете яко крин, напаяема твоими слезами.

Запев. Светлость святых на небесех яко праведнику тебе восия отче. Христа бо правду истинную светлость возлюбил еси. Его же житию последуя всеблаженне, уподобився сего живоносней яко же мощно бяше святости.

Слава. Богатным богоносе сияя светом, и лики ангельския видя, световидно обходяща трисиянныи свет, и приемлюща благодатию боговидныя лучи. Непрестай моля оставлению грехов сподобити поющих тя.

И ныне. Богородичен. Яко всех превышши земных изрядными Чистая сановы. Бога бо всех тварей Творца во утробу Свою вместила еси. Сего моли яко Милостива, единомышление и мир, и благоустроение и тишину церквам даровати. Катавасия.

Отпуст: Господи Исусе Христе, Сыне Божии, молитв ради пречистыя Твоея Матере, и преподобнаго отца нашего Савы Освященнаго, и всех ради святых, помилуй и спаси нас, яко Благ и Человеколюбец. Аминь. Господи помилуй (трижды). Исходные поклоны.


Обзор книги