Канон Иоанну Воинственнику

Русская вера, 2017

Святой Иоанн Воинственник жил в IV веке. Церковь Христова особо почитает его как великого помощника в скорбях. По молитвам святого получают утешение обиженные и скорбящие.
 

------------------------------------------------------------------

Общее начало и конец всем канонам →
Порядок чтения по уставу
------------------------------------------------------------------
 

Тропарь, глас 4-й

Воинством истинным страстотерпче, Небеснаго Царя воевода преудобрен бысть Иоанне. Оружием бо веры ополчився мудре, и потребил еси бесовския полки, победоносец явися и страдалец, образ в себе чудотворения нося. В напастех страждущих заступая, и от лютых бед изимая, тем же тя верою присно ублажаем, (дважды).

Слава, и ныне. Богородичен. Иже от века утаенное и Ангелом несведомое таинство, Тобою Богородице земным явися Бог, в неразмесне снятии воплощаемь. И Крест волею нас ради восприим. Им же воскресив первозданнаго, и спасе от смерти душа наша.
 

Канон, глас 2-й
 

Песнь 1. Ирмос

Грядите людие поем песнь Христу Богу, раздельшему море, и проведшу люди яже испусти из работы египетския, яко прославися.

Запев: Святыи праведныи Иоанне Воинственниче, моли Бога о нас (поклон).

Подвигом добрым подвизався по Христе Бозе, всеблаженне Иоанне, и от законопреступнаго мучителя мученики Господни сохраняя, сего ради от Господа венец прият нетленныи, Свету великому предстоиши, и нас просвети твоим ходатайством.

Запев. Светлое твое празднество днесь праведныи воине Иоанне созывает нас радостно на духовную трапезу, ты бо печальным утешитель бысть, иже верою к тебе приходящим.

Слава. Воинство земнаго царя не брегл еси, Христа ради, и богатство тленное нищим расточил еси. Сего ради и чудес даром обогатися, лукавыя обличая человеки, благочестивым же способствуя молитвами си.

И ныне. Богородичен. Воплотися от Тебе боголепно, Слово безплотное, премножеством человеколюбия Пречистая, к страстем приближися, и безстрастие человеком источи, преславныи Господь яко прославися.

Катавасия: Избави от бед рабы своя, святыи праведныи Иоанне Воинственниче, яко вси по Бозе к тебе прибегаем, ты бо молиши о нас Христа Бога нашего (поклон). Господи помилуй (трижды с поклонами).
 

Песнь 3. Ирмос

На камени мя веры утверди, разшири уста моя на враги моя, возвеселибося дух мой воспевати, несть свята якоже Бог наш, и несть праведна паче Тебе Господи.

Запев. С мученики несуменну веру стяжав, ко Христу всеблаженне Иоанне воинниче, и добродетельми обогатися, творящим память твою, благое днесь прошение подаждь нам.

Запев. Бежавшим лукавым рабом, невидим гонитель явися, воинственниче Иоанне всечестне, от Бога область приим, верным во Христа человеком прошения исполняя и душам спасения прося.

Слава. Яко же столп неподвижим свое сердце имея мудре Иоанне, любовь к мучеником Христовым стяжал еси, не убоявся законопреступнаго царя повеления: подаждь и нам любовь божественую стяжати, и грехом прощение получити.

И ныне. Богородичен. Воплощеися от кровей Твоих, хотением си Владычице, Пречистыи Господь наш Исус Христос, спасает мученики и отцы преподобныя, и человек множество, иже к Тебе притекающих. Катавасия.

Седален, глас 8-й. Царю веком угождая, законопреступнику Иулияну вся советы отразил еси славне, идолом жертвы возбраняя творити, мученики Христовы сохраняя, вместо мучительства повелевая им угонзнути на время. Сам же пожив богоугодно с миром душу Господеви предаде Иоанне, моли Христа Бога, согрешением разрешение даровати, чтущим святую память твою.

Слава, и ныне. Богородичен. Солнца мысленаго облаче, божественаго света светильниче златокованныи, нескверная, неблазная всенепорочная Владычице, омраченую душу мою слепотою страстей, безстрастия озари зарею молюся, и оскверненое омый сердце мое, токи умиления, и покаяния слезами от тимений мя очисти дел моих: да любовию зову Ти, Богородице присно Дево, моли Христа Бога, согрешением оставление даровати ми, Тебе бо имею надежду раб Твой.
 

Песнь 4. Ирмос

Пришествовав от Девы не ходатай, ни Ангел, но Ты Сам Господи воплощься, и спасе всего мя человека. Тем вопию Ти, слава силе Твоей.

Запев. Уподобися распятому волею на древе Христу Богу нашему, и Ему сраспятся всяцем воздержанием, милостынею и молитвою, и всякими добродетельми.

Запев. Смирив себе даже до смерти, идеже бо страннии погребение имеяху, твоя мощи блаженне погребены быша. Но явлением жене некоей верней, Бог прослави чудеса твоя.

Слава. Царю преступнику Иулияну в воинстве служа тленнем, и от него посылаемь на убиение мучеников Христовых. Ты же тех святе сохраняя, и в вере укрепляя пети, слава силе Твоей Господи.

И ныне. Богородичен. Недоумение предлежит ми от обышедших мя зол Пречистая. Но избави мя от них скоро, к Тебе бо единой прибегох. Катавасия.
 

Песнь 5. Ирмос

Света подателю и веком Творче Господи, во свете Твоих повелении настави нас, разве бо Тебе иного бога не знаем.

Запев. Яко дерзновение имея к Богу Иоанне, воин ныне Небесному Царю сыи. Проси нам грехов оставления, празднующим память твою.

Запев. Воинство земное не брегл еси, иногда Христа ради тело свое удручая, постом и молитвою, и враги до конца посрамил еси. Сего ради и чудесы от Бога обогатился еси.

Слава. Ни во что же вменил еси славу мира сего, славы ради Христа Бога нашего, именование стяжав по житию си блаженному: тайная яве обличати, и по смерти дарования сподобися.

И ныне. Богородичен. Марие Богородице безневестная, надежда верным, вражия возношения уничижи, а поющия Тя возвесели. Катавасия.
 

Песнь 6. Ирмос

В бездне греховней одержим, неизследную милосердия Твоего призываю бездну, от тли Боже мя возведи.

Запев. Небеснаго ради радования, и будущаго праведным веселия, земная вся оставил еси мудрования, и всячески добродетельми Богу угождая, за ны молися Иоанне всечестне.

Запев. Молитвами и постом, воздержанием же всяцем и целомудрием вооружив себе Иоанне, и венцем Царствия от Господа венчася, Его же угодник явился еси.

Слава. Прошения просящим верою, подаваеши блаженне Иоанне, иже правою верою тебе почитающим, крадущих чужая обличая, и злых человек, молитвами си всечестне.

И ныне. Богородичен. Слово Божие в Тя вселися Богородице, человеком Тя показа небесную лествицу, Тобою бо к нам Вышнии сшел есть. Катавасия.

Слава, и ныне. Кондак, глас 2-й. Мужеством души верою вооружився, глагол Божии, яко копие взем врага уязвил еси, мучеником похвала и удобрение великии Иоанне.

Икос. Кто подвиги твоя довлеет изглаголати, прехвальне воинственниче Иоанне, и болезни твоя, яже мужески о страждущих за веру Христову понесл еси, и дарования их же праведнаго ради жития твоего восприял еси. Не довлеют уста человеческая исповедати: премудростию убо украшен и мужеством, богатство возненавидел еси, и славу временную, воин явился еси Царя Небеснаго, Ему же присно молися о всех нас.
 

Песнь 7. Ирмос

О теле злате на поли Деире служимем, трие отроцы нерадиша о безбожнем велении. Но посреди пламени ввержени прохлаждаеми пояху, благословен Бог отец наших.

Запев. Царю царьствующим и Господу господьствующим воин изряден показася, и с праведными венцем венчася нетленным, от руки Вседержителя Господа.

Запев. Дерзновение имея к своему Владыце, о нас молитву сотвори Иоанне, и прошения наша исполни, и грехов прощения испроси нам молитвами си.

Слава. Мученическое дерзновение восприим, потщался еси по вере Христове поборати, якоже добрыи воин, вооружи себе силою Креста Господня, от него же даром чудес обогатися.

И ныне. Богородичен. Премудрости исполни и силы божественыя, и мудрости вышния Богородице, зовущих Сыну Твоему, благословен Бог отец наших. Катавасия.
 

Песнь 8. Ирмос

Пещь огнена иногда в Вавилоне действа разделяше, Божиим велением, халдеи опаляющи, верныя же орошающи поюща, благословите вся дела Господня Господа.

Запев. Вышняя взыскал еси, с мученики Христовыми в любви духовней соединися, с ними же и венец прият от Христа Бога, благая прошения подавая поющим, и превозносящим Христа во веки.

Запев. Неоскудно требования подавая, и иже в житии печальным утешитель, и нищим готовыи питатель был еси. И ныне молитву сотворяй о нас ко Господу, Его же превозносим во веки.

Слава. Моления наша приими, ныне приносимыя тебе праведному страстотерпцу. Тебе бо даде Господь чудесем дарование, подаяти просящим верно прошения, и превозносящим Христа во веки.

И ныне. Богородичен. Буди ми помощница и стена Богородице присно Дево рабу Твоему, и не остави мене лишена быти Твоего Владычества, да Тя превозносим во веки. Катавасия.
 

Песнь 9. Ирмос

Безначална Родителя Сын Бог и Господь, воплощься от Девицы нам явися, омраченныя просветити, и собрати расточенныя. Тем всехвальную Богородицу величаем.

Запев с поклоном. Не убоявся законопреступнаго царя повеления, вместо мук християны заступаше, и сокрывахуся Твоим повелением. И сего ради воин бысть Царю силам.

Запев. Велию веру стяжал еси ко Христу Богу, велики же и дары чудес божественых приял еси от Него, и от действия их проявился еси. И ныне творящих твое празднество и память, молися Господеви избавити от всякия нужды и печали.

Слава. Аще и на земли воинство оставив, но Небесному Царю воин наречеся Христов, лукавых уходы вспять возвращая, и верным прося грехов прощения. Тем же Иоанне блаженне, тя воспевающе Христа величаем.

И ныне. Богородичен. Многое дерзновение имущи Дево Богородице, к воплощенному из Тебе, молися, подати ми соблазном всяким разрешение, молитвами Твоими ко Христу пречистая Владычице. Катавасия.

Задостойник: Владычице приими молитву раб Своих, и избави нас от всякия нужды и печали. Ты еси Богородице, оружие наше и стена. Ты еси заступнице, и к Тебе прибегаем, Тя и ныне на молитву призываем, да избавиши ны от враг наших. Возвеличим Тя вси пренепорочную Матерь Христа Бога нашего, Юже осени Дух Пресвятыи.

Отпуст: Господи Исусе Христе Сыне Божии, молитв ради пречистыя Твоея Матере, и святаго праведнаго Иоанна Воинственника, и всех ради святых, помилуй и спаси нас, яко Благ и Человеколюбец. Аминь.


Обзор книги