Чин малой панихиды

Краткая панихида состоит из тропарей, в которых Церковь молит о упокоении души усопшего «со духи праведными» в месте вечного покоя, и ектении с прошениями о прощении ему всех грехов, ибо «нет человека, который бы не согрешил». Эта же лития совершается при выносе усопшего в церковь. От малой литии отличается парастас или великая панихида: в состав ее входят «непорочны» (пс. 118) и особый канон. 

Малая панихида или заупокойная Лития может совершаться  без священника. Очень удобно молиться такую литию во время посещения кладбищ или иных мест, связанных с кончиной христиан.

«Боже, милостив…» (три поясных поклона с молитвою мытаря).

За молитв святых отец наших, Господи Исусе Христе, Сыне Божии, помилуй нас. Аминь (поклон в пояс).

Тропарь, глас 2-й. Помяни Господи, яко Благ рабы Своя. И елика в житии сем согрешиша, прости. Никтоже бо без греха, токмо Ты могии преставленным дати покой.

Ин тропарь, глас 8-й. Иже глубинами мудрости, человеколюбне вся строя, и еже на пользу всем подавая, едине Содетелю. Покой Господи, душа усопших раб Своих, на Тя бо упование возложиша, Творца и Зиждителя и Бога нашего.

Слава, кондак, глас 8-й. Со святыми покой, Христе, душа раб Своих, идеже несть болезни, ни печали, ни воздыхания, но жизнь вечная.

И ныне, богородичен, глас 8-й. Тебе град и пристанище имамы, и молитвенницу благоприятну к рождьшемуся из Тебе Богу. Богородице безневестная, верным спасение.

Ектения: Господи, помилуй, (40 раз).

Затем молитва:

Помяни, Господи Боже, иже о вере и о надежди живота вечнаго, усопших раб Твоих (имя рек), яко благ и Человеколюбец, превосходя грехи и потребляя неправды. Ослаби, остави, прости все вольное их согрешение и невольное, возставляя тех во святое второе пришествие Твое, в приобщение вечных Ти благ, о них же в Тя единаго вероваша, истиннаго Бога и Человеколюбца. Яко Ты еси воскресение и живот, и покой Твоим рабом, Христе Боже наш, и Тебе славу возсылаем, со безначальным Ти Отцем, и с Пресвятым  Духом, ныне и присно, и во веки  веком. Певцы: Аминь.

«Честнейшую херувим…». Слава, и ныне: Господи, помилуй (дважды), Господи, благослови (с поклонами в пояс).

Отпуст:

Господи Исусе Христе, Сыне Божии, молитв ради Пречистыя Ти Матере, преподобных и  богоносных отец наших, и всех святых, помилуй и упокой душа раб Твоих (имя рек), в безконечныя веки, яко Благ и Человеколюбец.  Певцы: Аминь. Рабом Божиим преставльшимся (имя рек), о них же и поминание творим: вечная память, вечная память, вечная память.

Затем тропарь трижды с поклонами:

«Покой Господи, душа усопших раб Своих (имя рек), (поклон). И елика в житии сем яко человецы согрешиша. Ты же яко человеколюбец Бог прости их и помилуй (поклон). Вечныя муки избави (поклон). Небесному Царствию причастники учини (поклон). И душам нашим полезная сотвори (поклон)».

«Господи, помилуй» (трижды).

«Боже, милостив…» (три поясных поклона с молитвою мытаря).